STOŁÓWKA
Przy organizacji żywienia ściśle zostają przestrzegane warunki higieniczne wymagane przepisami prawa oraz szczególne warunki ostrożności osób korzystających z żywienia.
Pracownicy kuchni pracują na stanowiskach oddalonych od siebie o 1,5 m, a jeśli to niemożliwe stosują wszelkie środki ochrony osobistej.
Całe wyposażenie kuchenne jest utrzymane w wysokiej higienie.
Korzystanie z posiłków odbywa się ściśle według zaleceń tzn. uczniowie zajmują miejsca wcześniej wyznaczone, spożywając je w najbliższym otoczeniu rówieśników
z klasy.
Wyznaczone zostają trzy dodatkowe przerwy obiadowe w celu zmniejszenia liczebności uczniów na poszczególnych przerwach.
Prognozowany harmonogram przerw obiadowych w nowym roku szkolnym 2020/2021
ZSP nr 2 w Pleszewie( może ulec zmianie w zależności od realnej sytuacji)
I przerwa godz. 11:00
ok 62 osoby (+ MGOPS ok 10 os.) – klasy:
I a – ok 10 os.
I b – ok. 10 os.
II a – ok. 14 os.
II b – ok. 12 os.
II c – ok 16 os.
II przerwa godz. 11:30
Ok. 69 osób (+MGOPS ok. 7 os. ) – klasy:
III a – ok. 4 os.
III b – ok. 17 os.
III c – ok. 7 os.
IV a – ok. 14 os.
IV b – ok. 3 os.
IV c – ok. 11 os.
IV d – ok. 13 os.
III przerwa godz. 12:25
Ok. 64 osoby (+ ok. 10 os. MGOPS) – klasy:
V a – ok. 5 os.
V b – ok. 7 os.
VI a – ok. 12 os.
VI b – ok. 8 os.
VI c – ok. 8 os.
VI d – ok. 11 os.
VII e – ok. 13 os.
IV przerwa godz. 13:25
Ok. 60 osób (+ok 15 os. MGOPS) – klasy:
VII a – ok. 5 os.
VII b – ok. 8 os.
VII c – ok 6 os.
VII d – ok 6 os.
VIII a – ok 15 os.
VIII b – ok. 8 os.
VIII c – ok. 12 os.
Osoby spoza szkoły korzystają z obiadów na wynos nie wchodzą na teren szkoły- wydawanie obiadów przez okienko.
Naczynia i sztućce myte są z dodatkiem detergentu w zmywarkach i wyparzarkach.
Dania i sztućce wydawane są przez osobę wyznaczoną.
Wyposażenie jadalni jest myte i dezynfekowane po każdorazowym skorzystaniu.
Osoby korzystające z obiadów „na wynos”, proszone są o zaopatrzenie się w pojemniki i ewentualną torbę, możliwych do zdezynfekowania. (np. tworzywo sztuczne wielorazowego użytku).